stethoscope-2617701_1280

Binnen één jaar 188 verwijzingen naar het sociaal wijkteam

26 03 2024

Bron: https://hzwhuisartsenzorg.nl/nieuws/binnen-een-jaar-188-verwijzingen-naar-swt/

Vanaf januari 2023 is er door een aantal huisartsen gestart met het verwijzen naar de sociale wijkteams (SWT) in Purmerend, en aansluitend in Edam-Volendam en nu drie wijken in Zaanstad.

Door middel van een praktisch verwijsformulier in VIPLive (een regionaal gezondsheidsplatform voor zorgverleners)  kunnen de huisarts en praktijkondersteuner huisarts een digitale verwijzing doen naar het sociale wijkteam. De teller liep al snel op naar 188 in februari dit jaar. Een mooie ondersteuning voor de huisartsenpraktijken dus.

Momenteel worden gesprekken gevoerd met de overige SWT’s voor aansluiting in Zaanstad, Waterland en Landsmeer. Zodra er meer bekend is worden de huisartsen en praktijken hierover geïnformeerd.

“De mogelijkheid om op deze manier te verwijzen, levert op dat we mensen beter kunnen helpen. Veel vragen waarmee ze bij ons komen zijn primair helemaal niet medisch. Dan is het fijn om niet te hoeven zeggen: ‘hoort niet bij mij, zoek maar verder’, maar dat je ze goed/warm over kan dragen aan het ‘loket’/plek waar ze wel/beter geholpen kunnen worden.

En het is mogelijk vanuit het SWT om ons een terugkoppeling te geven zodat we weten of er hulp ingezet kan worden voor de patiënt.”

Huisarts Miriam Smit, praktijk in Wheermolen Purmerend